50 Plus en de zorgverzekering

U bent onlangs gestopt met werken of van plan binnenkort te stoppen. De kinderen zijn inmiddels volwassen en het huis uit. Met het ouder worden veranderen er een hoop zaken. Daarom is het belangrijk dat uw verzekeraar weet waar u behoefte aan hebt. Uw eisen zijn namelijk anders dan die van jongere doelgroepen.

Elk jaar rond eind november heeft u de mogelijkheid om over te stappen op een nieuwe zorgverzekeraar. Het kan zeer lonend zijn om na te gaan waar bespaard kan worden op de zorgverzekering en te kijken welk pakket het beste aansluit op uw behoeften en wensen. Zo lijkt het op het eerste oog mogelijk interessant om te gaan voor de goedkoopste zorgverzekering met een hoog eigen risico om op deze manier geld te besparen. Voor veel 50plussers zal dit echter niet lonend zijn omdat er vaak meer aanspraak op de zorg wordt gemaakt.

Mogelijk is uw zorgverzekering al wel gedateerd, omdat u deze lange tijd niet nauwkeurig heeft ingezien. Zo kunt u al jaren een tandprothese hebben, maar nog steeds verzekerd zijn voor tandzorg. Ook zijn voorzieningen als extra kraamzorg waarschijnlijk niet meer nodig in uw huidige pakket. Daarentegen kunnen fysiotherapie en geneesmiddelen buiten het GVS (geneesmiddelenvergoedingssysteem) erg belangrijk zijn. Verschillende verzekeringsmaatschappijen zijn hiervan op de hoogte en bieden aangepaste zorgpakketten aan.

Een aanvullende vergoeding voor ouderen verschilt sterk met een aanvullende verzekering voor gezinnen. De volgende vergoedingen zijn extra interessant om op te letten:

  • Vergoeding voor bril en lenzen
  • (Fysio) therapie
  • Hulpmiddelen
  • Medicijnen
  • Gehoorapparaat
  • Podotherapie
  • Alternatieve geneesmiddelen
  • Dieetadvies
  • Geestelijke gezondheidszorg

Medische keuring of een gezondheidsverklaring voor senioren

Als senior kunt u door zorgverzekeraars worden beschouwd als risico, indien u een bepaalde klacht of handicap heeft. In het geval van het basispakket is de verzekeraar verplicht u te accepteren, maar bij een aanvullende verzekering hoeft dit niet perse het geval te zijn. Het is daarom aan te raden om ervan op de hoogte te zijn of een zorgverzekeraar een medische keuring eist of dat u een gezondheidsverklaring moet aanleveren. Zo vermindert u het risico dat een nieuwe zorgverzekeraar u wellicht weigert, terwijl u net uw oude zorgverzekeraar hebt opgezegd.

Korting op uw 50 plus zorgverzekering

Als senior kunt u besparen op een zorgverzekering door lid te zijn van een belangenorganisatie. ANBO is de grootste belangenorganisatie voor senioren, en heeft bij vijftien zorgverzekeraars kortingen bedongen. U kunt hiermee tot gemiddeld € 100 per jaar besparen. De korting is ook van toepassing op uw partner en inwonende kinderen.

U moet wel lid zijn van de ANBO om hiervoor in aanmerking te komen. Lidmaatschap kost ongeveer € 30 per jaar. Een aantal verzekeraars vergoedt dit lidmaatschap.